Teologian opiskelijan terveiset seurakuntaan

Jumalanpalveluksia, diakoniatyötä, pyhiä toimituksia, kerhoryhmien kokoontumisia – siellä, missä seurakuntalaisetkin ovat. Olen tullut tutustumaan tarkemmin seurakuntamme arkeen maaliskuun ja huhtikuun ajaksi, jolloin saan nähdä ja kokea, millaista työtä yhteisömme toiminta pitää sisällään. Kuljen pääosin isä Joonas Ratilaisen mukana – hän opastaa ja kertoo papin ammatissa kohdattavista työtehtävistä ja haasteista, joista ei voi oppia kirjoja lukemalla.

Itä-Suomen yliopistolla ja Ortodoksisella seminaarilla on mahdollista opiskella ortodoksista teologiaa. Osana maisterin tutkintoa on noin kahden kuukauden mittainen seurakuntaharjoittelu, jotta yliopistolla opittua akateemista ja seminaarilla hankittua liturgista osaamista voitaisiin toteuttaa ”luonnollisessa ympäristössä”. On hienoa, että minulle on annettu mahdollisuus tutustua seurakunnan arkeen ja papin työtehtäviin aidosti. Ruohonjuuritasolla tehtävä työ ihmisten parissa on juuri sitä, mitä varten meitä teologian opiskelijoita ollaan kouluttamassa.

Tavallisesti tämän harjoittelujakson ulkopuolella arkeni opiskelijana koostuu yliopistotyöstä ja Torikadulla olevan Seminaarin säännöllisistä jumalanpalveluksista. Käytännössä tavallinen päiväni koostuu aamu- ja ehtoopalveluksista sekä luentojen seuraamisesta että tenttikirjojen lukemisesta. Parhaimmillaan yliopistossa opittua teoriaa pääsee soveltamaan käytäntöön Seminaarilla jo samana päivänä. Vaikka en itse asu seminaarilla, muodostamme me opiskelijat yhteisön, joka auttaa ja tukee opintojen kanssa. Kirkon kutsumuksen lisäksi yhteisöllisyys ja Seminaarin ruokalan herkulliset antimet tekevät opiskelusta mielekästä ja merkityksellistä.

Haluan kiittää seurakuntaa ja kirkkoherra isä Tuomas Järveliniä harjoittelupaikan järjestämisestä näinä vaikeina ja epävarmoina aikoina. Vaikka toiminnan järjestäminen ei ole tällä hetkellä helppoa, on se kuitenkin mahdollista, koska seurakunnassamme toimimme yhdessä toistemme hyväksi. Uusien haasteiden hetkinä on haettava arkisiinkin asioihin uutta näkökulmaa. Siksi toivonkin, että tämän harjoittelujakson aikana minulla olisi jotakin annettavaa tälle yhteisölle.

Nähdään kirkossa tai kerhossa!

Valtteri Virtanen, ortodoksisen teologian kandidaatti ja opiskelija

(kuva: teol. kand. Valtteri Virtasen ensimmäinen opetuspuhe. Pyhän Nikolaoksen kirkko, Hoilola 14.3.2021.)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.