KRISTINOPPILEIRIT

Kristinoppileirit 2017

Kesän 2017 kristinoppileirien kutsut on lähetetty pe 25.11.2016 niille seurakuntamme jäsenille, jotka täyttävät 15 vuotta vuonna 2017.

Leirien tilanne
Kristinoppileiri 1 on täynnä. (1.12.)
Kristinoppileiri 2: on täynnä. (19.12.)
Kristinoppileiri 3: paikkoja on.

Aikatauluasioita
Marraskuu -16:  Kutsut on lähetetty 25.11.
Tammikuu -17:  Ilmoittautuminen päättyy.
Helmikuu -17:  Ilmoittautuneet saavat vielä kirjeen, jossa vahvistetaan leiripaikka. Lähetetty 8.2.
Toukokuu -17: Infotilaisuus leiriläisille ja heidän vanhemmilleen 9.5. klo 17.30.
Toukokuu -17: Kripa 1:n leirikirje on postitettu.
Kesäkuu -17: Kripojen 2 ja 3 leirikirjeet on postitettu.

Yleistä

Suomessa lähes kaikki 15 vuotta täyttävät nuoret käyvät rippikoulun. Rippikoulu -nimitys on luterilaisen kirkon nimitys, joka on vakiintunut yleiseen kielenkäyttöön. Rippikoulu -nimi juontaa juurensa siitä, että rippikoulun käyminen oli luterilaisessa kirkossa aiemmin ehtona ehtoolliselle eli ripille pääsylle. Edelleen luterilaisella kirkolla rippikoulun käyminen on ehtona esimerkiksi kummiksi pääsemiselle, kirkolliselle luottamustoimelle kuten myös kirkolliselle avioliittoon vihkimiselle.
Ortodoksisella kirkolla nuo sidonnaisuudet eivät ole olleet koskaan voimassa, ehtooliselle on aina päässyt heti sen jälkeen kun on kastettu ja voideltu kirkon jäseneksi. Ortodoksisen kirkon ”rippikoulusta” käytetään nimitystä kristinoppikoulu. Tuo nimitys kuvastaa hyvin sitä, miksi tuossa koulussa ollaan: opettelemassa kristinoppia ja ortodoksista kristillistä elämäntapaa.

Useimmiten nykyisin kripari eli kristinoppikoulu käydään leirimuotoisena sinä vuonna, kun nuori täyttää 15 vuotta. Leiri on hyvä siinä mielessä, että siinä nuoret saavat olla yhdessä ja opetella ortodoksista elämää. Leirillä toimitetaan päivittäiset rukoukset yhdessä joka päivä: aamuhartaus, ruuan siunaukset, ehtoopalvelukset, iltahartaudet ym. Leiriläiset osallistuvat kaikkiin hartauksiin ja jumalanpalveluksiin myös toimijoina: alttariapulaisina, lukijoina, laulajina ja rukoilijoina.
Leirillä käydään läpi oppitunneilla kristinopin perusasioita: kirkon historiaa, uskonoppia, jumalanpalvelusten sisältöä, eettisiä kysymyksiä ja raamattutietoa. Sakramentteja käydään läpi myös käytännössä esittäen mitä niissä tapahtuu. Leiriläiset osallistuvat katumuksen sakramenttiin kahdestaan toimittavan papin kanssa. Monelle tuo katumuksen sakramentti on ensimmäinen kerta, mutta toivottavasti ei viimeinen.

Leiri on mitaltaan kymmenen päivää, ja sen aikana ehditään toimitta useampikin liturgiapalvelus. Niinpä leiriläiset eivät ole leirin päätöspäivänään pääsemässä ensimmäistä kertaa ehtoolliselle. Ortodoksisen kirkon opetukseen ehtoollisen sakramentista kuuluu se, että siinä nautimme todellisen Kristuksen ruumiin ja veren.
Ehtoolliselle valmistaudutaan paastolla. Aamulla ei nautita mitään ruokaa ennen kirkkoon ja ehtoolliselle menoa (ellei ole kyse sairauden vaatimasta tarpeesta). Kirkon tapoja on leirillä opeteltu ja niitä noudatetaan myös päätöspäivän liturgian kohdalla. Leiri päättyy yhteiseen liturgiaan, jossa ehtoolliselle saavat tulla kaikki ortodoksisen kirkon jäsenet. Liturgian jälkeen kirkossa on yhteinen todistusten jako, jonka jälkeen leirin käyneet saavat lähteä kotiin juhlimaan vanhempien, kummien ja muiden sukulaisten kanssa ja kaihoamaan jo tulevan syksyn jatkokriparia.

Leiriltä tullaan pois uusien kavereiden kanssa yhteen kasvaneina ja muuttuneina, toivottavasti hyvään suuntaan muuttuneina, kirkon nuorina ja kasvavina jäseninä. Nuorissa on tulevaisuus, sanotaan. Nuoret ovat hyvin kehityskykyisiä ja oppivaisia. Seurakunta haluaa olla osaltaan tukemassa myös kristinoppikoulun kautta tuota nuorten hyvää kehitystä.

 

Comments are closed.